Belépés

Vendégünk volt Törőcsik Jolán intarziaművész.

Április 4-én iskolánkban tartott gyakorlati foglalkozást Törőcsik Jolán nemzetközi hírű intarziaművész. Előadásában nem csak az intarzia készítés elméletét tárta faiparos diákjaink elé, hanem mindenki kipróbálhatta saját kézügyességét, alkotó készségét is.
Az iskola tanműhelyében berendezett munkahelyeken 24 diák ismerkedett ezzel a több mint 500 éves technikával mely napjainkban is elismerést parancsol követőinek. A művésznő közvetlen hangnemben mindenki számára érthető stílusban ismertette meg  diákjainkat az intarzia készítés alapjaival. A hallgatóság betekintést nyert a legegyszerűbb furnér összeforgatási technikától kezdve  az íves és geometrikus formák kivágásának módszereibe is.
 
A vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a furnér pörkölést is forró homokban. Számos eddig csodálkozással szemlélt dologról rántotta le a leplet a művésznő. Talán az egyik legnagyobb ámulatot a sakktábla készítés technikájának megismerése okozta, mellyel bárki viszonylag rövid idő alatt gyönyörű ajándék tárgyat tud készíteni. Az iskola faiparos tanárainak nem titkolt szándéka volt, hogy a tananyagban szereplő furnérozási ismereteket élőben megismertessék a tanulókkal, ezáltal felkeltsék az alkotási kedvet.
 
Az előadás során a művésznő  többször hangsúlyozta, hogy az intarzia készítés egy csodálatos játék a fák birodalmában amire ha egyszer ráérez valaki  folyamatos élményekkel teli munkában lesz része. A kezdeti sikertelenségek nem szabad, hogy kedvét szegjék a fiatal szakembereknek mivel ez is záloga a későbbi sikereknek. A nap zárásaként a művésznő azt kívánta mindenkinek, hogy részesüljön  abban az örömben  melyet Neki már évtizedek óta sikerül átélni az intarzia készítés világában.
 

Intarzia készítő verseny!

A kurzus folytatásaként a  faiparos munkaközösség intarzia készítő versenyt hírdetett meg a diákok részére.
A tanév végéig a pályázóknak el kell készíteni egy 30x40 cm-es fali képet, melyhez az iskola anyagot és szakmai segítséget biztosít. A három legszebb alkotás tárgyjutalomban részesül!
 
Várkonyi István
Keresés
Naptár
h k s c p s v
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Hozzáadás a naptárhoz
Híreink